SONY DSC

Protestactie: schipper blokkeert brug

Uit Schuttevaer: OUDENAARDE

Een schipper heeft woensdagmiddag voor enige opschudding gezorgd in het centrum van het Belgische Oudenaarde.

Belgische media melden dat hij zijn schip bijna een uur lang onder de hefbrug in het centrum van de stad stil liet liggen. De brug over de Schelde was kort daarvoor voor hem opengegaan. Door te blijven liggen belette hij dat de brug weer dicht ging, waardoor het wegverkeer er niet over kon.

Volgens een verslaggever van de VRT ontstond door de blokkade een verkeerschaos. Het scheepvaartverkeer had minder last. Schepen konden voorzichtig langs het blokkerende schip varen. De schipper zou met zijn eenmansactie zijn frustratie hebben willen uiten over een vakbondsactie van een dag eerder. Brug- en sluiswachters op de Bovenschelde staakten, waardoor een opstopping van schepen ontstond. Dat stuitte op onbegrip van meer schippers. ‘Waarom zetten ze de bruggen niet open en gaan dan staken’, zegt een Nederlandse schipper die eveneens hinder ondervond van de staking. ‘Dan is het wegverkeer eens een keer de dupe. Nu zijn wij dat altijd.’
Na tussenkomst van de politie maakte de actievoerder onder de hefbrug van Oudenaarde hij een einde aan zijn protest. (BO)