BORDEAUX BY NIGHT.

DE VOORAVOND VAN CONFERENTIE VAN RIVIER TOERISME IN FRANKRIJK.   

 

Bordeaux is een bruisende stad met een toeristisch en commerciëel centrum, voor een groot deel autovrij en gemakkelijk bereikbaar met openbaar vervoer.

Moderne trams rijden kriskras door het centrum en opmerkelijk dat zij in de binnenstad zonder bovenleiding rijden.
Ook de autobussen in de binnenstad rijden elektrisch.
Verder is er weinig autoverkeer in het centrum omdat alles wordt rondgeleid via goede snelle singels.

De autovrije straten blaken van winkels van allerlei pluimage: prachtige modewinkels en ook verschillende goedkopere aanbieders met heel wat hebbedingetjes.

Bordeaux is ook een havenstad met de Garonne die door het centrum loopt, geflankeerd door gezellige wandellboulevards en verbonden met mooie bruggen.
Noordelijk van Bordeaux is de samenvloeiing van de Garonne en de Dordogne; deze laatste omarmt als het ware de noordelijke stad.

Een prachtige kathedraal St-André met een aparte toren Pey Berland zijn een ideaal vertrekpunt om een rond te kuieren in de wandelstraten.
Even verder ligt de grote winkel-wandelstraat rue Sainte-Catherine, een heel drukbezochte straat best te doorlopen met een klip op de portemonnee.

Via een zijstraatje komt men aan de wijk Saint-Pierre met veel gezellige en overvolle restaurantjes: zelfs tijdens de wintermaanden zijn de terrasje praktisch volzet.

Aan waterkant is de Place de la Bourse omringd door een prachtig gebouwencomplex waarin verschillende musea zijn ondergebracht.

Zoals in elke grootstad heeft ook Bordeaux een prestigieus theatergebouw.
De Porte Cailhau is nog een overblijfsel van een vroegere stadspoort.
De mooie stenen bogenbrug over de Dordogne is vintage versierd en ‘s avonds mooi verlicht.

Er zijn nog vele interessante plekjes in deze oude maar verkeersmoderne stad.
Maar een gebrek aan tijd en een hongerige maag maken dit verhaal niet te lang.

Bordeaux is ook een beroemde wijnstad en daarom ronden we onze minitoer af in een gezellige Cave Les 4 Vins waar men zijn fles wijn zelf kiest in de wijnkelder en deze rustig degusteert met een keuze uit pizzas of tapas en afsluiten met een origineel dessertje.
Uiteraard heeft de stad ook een Cité du Vin die zeker een bezoekje waard is.

Dat er in Bordeaux ook de start wordt genomen van riviercruises zien we aan de vele cruiseboten langs de kade.

De overnachting met ontbijtbuffet die we aangeboden kregen is van de rederij CroisiEurope die momenteel al meer dan 600 cruiseboten in de vaart heeft.

tekst en foto’s Georges Janssens