SONY DSC

01 JULI 2017 – LIGHT VESSEL RACE.

foto’s Georges Janssens  

Video bijgevoegd op 04/09/2017 naar aanleiding van een uitzending op VT4: <klik hier>

Bijgevoegd verslag RBSC van 09/10/2017 <klik hier>


 


 

De wedstrijd is anders verlopen dan verwacht: het ongeval met de boot Capella van Frans Maas heeft een domper gezet op het hele gebeuren.

We noteren het verhaal zoals het in Clubracer verscheen:
https://www.clubracer.be/2017/7/1/zeiljacht-capella-gekapseisd-tijdens-light-vessel-race

Het is een verslag dat nog onvolledig is en mogelijk nog hiaten vertoont.


Zeiljacht Capella gekapseisd tijdens Light Vessel Race: 2 doden en 1 vermiste

Zeiljacht Capella
foto Clubracer

 

Vanmorgen is het zeiljacht Capella van Frans Maas, die meedeed met de Light Vessel Race, ter hoogte van Oostende gekapseisd. Er zijn twee doden te betreuren. Een derde bemanningslid wordt vermist. De drie overige zijn gered. Zij werden met onderkoelingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen.

Volgens kapitein Réjane Gyssens van het Maritiem Reddingscoördinatie Centrum in België werd er vanaf de Capella geen noodsignaal uitgezonden. De reddingsdiensten werden pas zes uur later op de hoogte gesteld toen een baggerboot drie opvarenden kon redden en alarm sloeg. De drie opvarende hadden urenlang op de romp gezeten van het omgeslagen zeiljacht. Zij werden werden met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis in Brugge gebracht.

De Capella kapseisde al om 8:30. Het baggerschip dat toevallig in de buurt was, vond twee van de zes bemanningsleden op zee, tien zeemijl (ruim 18 kilometer) buiten de kust. De zoekactie naar de vermiste is nog volop bezig.

Kapitein Réjane Gyssens bevestigt dat er twee dodelijke slachtoffers zijn, zij zouden in zee zijn gevallen. Ze wil geen namen van de overledenen of vermiste geven.

Volgens de PZC is de 79 jarige jachtenbouwer Frans Maas (79) één van de dodelijke slachtoffers. Zijn familie uit Breskens is er inmiddels per helikopter naar de plaats van onheil gebracht. Onder de zes bemanningsleden bevond zich ook de kleinzoon van Frans Maas.

Over de Light Vessel Race
De Light Vessel Race is een zeezeil wedstrijd met start en finish in Zeebrugge en wordt grotendeels ’s nachts gezeild. De Light Vessel Race wordt jaarlijks georganiseerd door de Royal Belgium Sailing Club (RBSC) en is onderdeel van het Open Noordzee Kampioenschap (ONZK).

Update 18:57
Volgens de laatste berichten zou het wrak gevonden zijn en uit het vaarwater worden gesleept. De kiel zou zijn afgebroken. Er wordt nog steeds door de Belgische en Nederlandse reddingsdiensten met man en macht gezocht naar de vermiste opvarende maar tot hiertoe zonder succes.

Update 19:35
Volgens een deelnemer van dezelfde wedstrijd stond er om 8:30 een krachtige wind van 22-27 knopen (6 beaufort) met windvlagen tot 32 knopen (7 beaufort) met golven tot 2 meter hoog. De zee was onrustig maar niet abnormaal stormachtig.

Update 19:49
Réjane Gyssens bevestigt dat de reddingsdiensten nog op zoek zijn naar een achttienjarige jongen. Zijn zeilbroek is ondertussen in het water gevonden.

Update 20:19
De zoekactie gaat nog door tot 22:00 vanavond.
Ook Belgen aan boord van het Nederlandse zeiljacht Capella (bron VTM nieuws).

Update 20:52
Eén van de overlevenden zou de Belgische buiskap bouwer Jan Toussein zijn. (bron Facebook, niet geverifieerd).


Frans Maas

Frans Maas kennen we al jaren en was een zeer gemoedelijk man met een speciaal oog als het om zeilboten gaat en zeker als er dan wedstrijden moeten gevaren worden.

Frank Meulemeester verwoordt wat we volledig kunnen bijtreden:

Mijn hart gaat uit naar de familie van één van de grootste zeiliconen die ik ooit heb gekend….
Zeilen is een risicosport maar Frans verliezen had niemand ooit gedacht!
Frans heeft in Breskens de zeilsport op een ander niveau gekregen, en was voor mij één van de helden van mijn jeugd. 
Het welzijn van z’n bemanning was voor Frans prioriteit nr 1 en deze desatreuse nacht valt niet be beschrijven.
Breskens, en heel het wedstrijdzeilen, is vannnacht een icoon verloren,
Veel sterkte voor de familie en één ding is zeker: in naam van Frans blijven we koersen, ik ben zeker dat hij het zo had gewild….
Slaapwel Frans!!

Frans Maas (rechts) meestal bij de prijswinnaars !

PZC – Bas Bareman  Laatste update: 23:29 

Jachtenbouwer Frans Maas (79) overleden na kapseizen jacht bij Oostende

UPDATEOOSTENDE – Jachtenbouwer Frans Maas (79) uit Breskens is zaterdag overleden nadat zijn jacht kapseisde voor de kust van Oostende. Dat bevestigen bronnen aan deze krant. Twee van de zes bemanningsleden aan boord zijn verdronken bij het ongeluk, onder wie Maas zelf.

Archief: Frans Maas op de Capella
Archief: Frans Maas op de Capella © PZC
Frans Maas zat op het zeiljacht met zijn kleinzoon en nog vier bemanningsleden, waarvan het merendeel Zeeuw is. De zes deden met hun zeiljacht ‘Capella’ mee aan zeilwedstrijd ‘The Light Vessel Race’, een nachtelijke race waaraan zo’n 25 jachten deelnamen.

Het jacht kapseisde rond 8.30 uur, op zo’n 17 kilometer van de kust bij Oostende. Pas in de middag startten de hulpdiensten met zoeken, omdat er geen noodsignaal was uitgezonden.

Volgens bronnen is Frans Maas één van de twee dodelijke slachtoffers die uit het water is gehaald. De andere is Freddy Franssens (70), eveneens afkomstig uit Breskens.

Een baggerschip in de buurt wist drie drenkelingen te redden, onder wie Andreas Zwanenburg, de 17-jarige kleinzoon van Frans Maas. Samen met Zeeuws-Vlaming Robert Tan (53) en Belg Jannes Toussein (37) was de jongen op de romp van het zeiljacht geklommen. De drie zijn naar het Sint Jan ziekenhuis in Brugge gebracht.

Freddy Franssens (15/12/1945) en Frans Maas (25/07/1937)

18-jarige jongen vermist

De opvarende 18-jarige Hannes Goedgebeur is nog vermist. Belgische en Nederlandse hulpdiensten zochten tot ongeveer 21.30 uur ’s avonds naar de drenkeling. Daarbij werd wel zijn broek gevonden, maar de jongen zelf niet. Naar verluidt wordt de zoekactie zondag niet voortgezet.

Drie boten maken naast elkaar zoekslagen: de Zeemanshoop (uit Breskens), R6 Orka (Oostende) en Winifred Lucky Verkade (uit Cadzand) zoeken voor de kust van Blankenberge naar de 18-jarige jongen.
Drie boten maken naast elkaar zoekslagen: de Zeemanshoop (uit Breskens), R6 Orka (Oostende) en Winifred Lucky Verkade (uit Cadzand) zoeken voor de kust van Blankenberge naar de 18-jarige jongen. © vesselfinder.com
Koning Filip van België en koningin Mathilde zouden zaterdagmiddag met hulpdiensten de zee opgaan om het 35-jarig bestaan van de Belgische kustwacht te vieren. Door het ongeluk is de hele reddingsoefening afgelast.

Frans Maas kreeg internationale bekendheid toen hij midden jaren zeventig het zeiljachttype ‘Standfast’ ontwierp. Zijn ontwerpen worden tot op heden nog internationaal gebouwd. Maas was de huisontwerper van Zaadnoordijk Yachtbuilders/C-Yacht.

Maas was daarnaast een vermaarde wedstrijdzeiler die vele prijzen won. Samen met zijn teamleden deed hij jarenlang mee aan talloze wedstrijden. De bemanning van de Capella was dan ook zeer ervaren. Waardoor hun jacht kapseisde is nog onbekend.


PZC – Frank Balkenende  Laatste update: 17:00 

De zee was de speeltuin van Frans Maas (1937-2017)

Frans Maas (1937) werd zo ongeveer aan boord geboren. Hij was net een jaar oud toen zijn ouders hem al op hun zeiljacht meenamen voor zijn eerste tocht op zee. Maas, hoe kon het anders, werd jachtbouwer en ontpopte zich als fervent en vermaard zeezeiler. Zaterdag vond hij voor de kust van Oostende op 79-jarige leeftijd zijn zeemansgraf toen zijn jacht Capella kapseisde.

In 1953 begon hij in het bedrijf van zijn vader Jacob Maas. Hij ontwikkelde zich tot senior yacht designer, engineer en consultant. De zee werd zijn speeltuin. Werven in alle hoeken van de wereld gebruiken nog steeds zijn ontwerpen. Maas combineerde zijn kennis van scheepsbouw met zijn ervaring als zeezeiler. De Loper 27 was er één van, die hij als huisontwerper tekende voor Zaadnoordijk Yachtbuilders/C-Yacht.

Standfast-ontwerpen

Echte faam verwierf hij met zijn Standfast-ontwerpen van Standfast Yachts uit Breskens. In 1971 bouwde hij de eerste samen met reder Piet Vroon en whiskydestillateur Charly Grant Gordon van William Grant & Sons. Sindsdien stond er op elke Standfast een fles, een glas en het logo van deze whisky.

Samen met de Technische Universiteit Delft en later met een universiteit uit Boston ontwierp Maas een aquadynamisch jacht. Dat werd de Standfast 43 en later de langere 64. Veel jachten werden geëxporteerd naar de Verenigde Staten. Gaandeweg werkte hij aan sneller en duurzamere schepen, onder meer met hulp van TNO. Hij testte al zijn nieuwe ontwerpen in de praktijk: even naar Engeland en terug. Dat leidde uiteindelijk over een boek over zijn ontwerpen van zeewaardige jachten: ‘Frans Maas one-off’ van de hand van J. Danckaers.

Internationale wedstrijden

Leendert Muller (l) overhandigt Frans Maas de Multraship Trophy in 2014.
Leendert Muller (l) overhandigt Frans Maas de Multraship Trophy in 2014. © PZC/Wilma Valk
Als zeezeiler en deelnemer aan internationale wedstrijden kende hij de risico’s. Voor de oorlog zeilde hij met zijn vader mee. Dan liepen ze wel eens op de plaat vast en konden ze niets anders doen dan wachten op hoog water, want reddingsboten die gestrande jachtjes naar een haven sleepten, waren er in die tijd niet.

Ondanks wedstrijdbegeleiding en alle huidige communicatiemiddelen ging het zaterdag 1 juli 2017 mis. Door vermoedelijk een afgebroken kiel kapseisde zijn jacht Capella. Pas zes uur later werd alarm geslagen en trof de bemanning van het baggerschip Reynaert het levenloze lichaam van Frans Maas. Zijn tragisch einde is omgeven door veel vragen: waarom merkte de wedstrijdleiding dat pas zes uur later?