Nu  één Vaarkaart voor Vlaanderen, Wallonië, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Limburg (NL), Noord-Brabant (NL) en Nord-Pas de Calais (FR)

18/10/2016: meegedeeld door Promotie Binnenvaart Vlaanderen.

In 2010 gaf Promotie Binnenvaart Vlaanderen de Vaarkaart voor Limburg, Antwerpen, Vlaams-Brabant, Brussel, Henegouwen, Namen, Luik, Limburg (NL) en Noord-Brabant (NL) uit.
In 2012 herwerkte Promotie Binnenvaart Vlaanderen haar Vaarkaart voor West- en Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Vlaams- en Waals-Brabant, Brussel, Henegouwen en Nord-Pas de Calais.
Sinds de lancering kenden beide vaarkaarten een groot succes.
Een succes, te danken enerzijds aan het overzichtelijk en toch volledig kaartmateriaal voor de pleziervaarder, anderzijds aan de democratische verkoopprijs van 6 euro.
Het succesverhaal van deze vaarkaarten overtuigde Promotie Binnenvaart Vlaanderen om de kaarten opnieuw uit te geven, ditmaal recto-verso op één kaart.

Vandaag stelt Promotie Binnenvaart Vlaanderen dan ook concreet de Vaarkaart voor Vlaanderen, Wallonië, Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Limburg (NL), Noord-Brabant (NL) en Nord-Pas de Calais (FR) voor.

vaarkaart-voorblad

Er werd gekozen voor dezelfde lay-out, schaal en legende als tevoren.
Ook hier wordt een onderscheid gemaakt tussen een jachthaven met alle mogelijke voorzieningen, een aanmeerplaats met aftappunten voor water en elektriciteit en tenslotte een aanlegplaats waar geen speciale faciliteiten voorzien zijn.
Deze laatste liggen meestal in de vrije natuur en hebben dan vaak directe aansluiting op bijvoorbeeld fiets- en wandelroutes, een aantrekkingspool apart.

Eén van de mooie aspecten van de waterrecreatie is haar grensoverschrijdend karakter.
Een waterweg eindigt immers niet abrupt aan een (taal)grens.
De vaarkaart speelt met heel wat praktische info hierop in door de gegevens van Vlaanderen en Wallonië uit te breiden met gegevens van de aansluitende vaargebieden in Nederland en Frankrijk.
De viertaligheid van de kaarten opent trouwens nog meer grenzen.

 

Om nog betere oriëntatie mogelijk te maken en de veiligheid op het water te verhogen, werden nu ook vele kilometerpunten aangeduid op de kaart. Daarnaast bevat de kaart o.a. telefoonnummers en VHF-kanalen van sluizen en beweegbare bruggen, telefoonnummers van de jachthavens, de aanduiding van jachthavens, aanmeerplaatsen en aanlegplaatsen, trailerhellingen, milieustations, tankstations (ook met witte diesel), veerdiensten, vrije hoogte en diepgang, afstand in kilometer, jaagpaden, toeristische infopunten, snelvaart-, waterski- en jetskizones, instapplaatsen voor kano, kajak en roeien en enkele uitvergrotingen.

Deze kaart wordt voor 10 € verkocht op de website www.waterrecreatie.be, op de stand van PBV op watersportbeurzen, en in verschillende nautische winkels, sluizen en jachthavens.

Een belangrijk item is dat de opbrengst van de verkoop wordt gereserveerd voor een update van de kaart over enkele jaren.

vaarkaart-bestel

Nvdr: bijkomende bedenkingen:
-het zou misschien wenselijk zijn dat  er ook een digitale versie komt, bv via RIS Vlaanderen..
-interessant zou zijn dat er regelmatige updates komen in een formaat dat dit op de orignele kaart zou kunnen geplakt worden.