HISWA – BOOT VAN HET JAAR

05/09/2020 – https://www.hiswatewater.nl/
UPDATE 15/09/2020: zie onderaan

Steeler Bronson 50 gekozen tot Boot van het Jaar 2020

Ondanks dat de Hiswa te water 2020 in Lelystad niet kon doorgaan, is het de organisatie toch gelukt de verkiezing van de Boot van het Jaar 2020 te organiseren. Vanwege de Corona regels werd gekozen voor een geheel nieuwe digitale opzet met prijzen in vijf verschillende categorieën. Bij de verkiezing van de innovatieprijs werd de Bronson 50 van Steeler Yachts uit Steenwijk de overtuigende winnaar.

noteer de datum: HISWA te WATER 1-5 sep 2021

Vertegenwoordigers van de belangrijkste watersportmedia, aangevuld met twee experts uit de branche en de organisatoren van de Hiswa te water vormden de jury voor de verkiezingen in de vier categorieën innovatie, start-up, oeuvre en lokale held. Alleen de publieksprijs werd door gekozen door de ‘gewone’ watersporters, die via internet hun stem konden uitbrengen. 

Steeler Bronzon 50

De Steeler Bronson 50 won de innovatieprijs omdat Steeler Yachts altijd weet te verbazen met innovatieve ontwerpen. Het innovatieve zit bijvoorbeeld in het enorme windscherm, dat niet alleen de cockpit omsluit, maar ook het achterste deel van het interieur in het voorschip. Hierdoor ontstaat een open verbinding tussen deze twee leefruimten. ‘s Avonds sluit je de kajuit af door middel van een glazen plafond. Revolutionair is eveneens de in eigen huis ontwikkelde bimini met twee functies: bij mooi weer beschermt deze tegen de zon en door de kantelfunctie kan deze over de voorruit worden gelegd tegen de wind. 

Dehler 30 OD

In de categorie innovatie eindigde de Dehler 30 OD op detweede plaats.Deze boot springt er bij de zeilboten echt bovenuit. Het -op zich niet nieuwe – idee van een eenheidsklasse wordt hier consequent doorgevoerd. Er is een hele reeks elementen doelgericht en efficiënt samengebracht in een opvallende en toch nog leefbare romp, met daarbovenop een super-aanpasbare tuigage. Highlights zijn de aandrijving, het open roersysteem, de waterballast, de voetensteun, de doorkijk in het schuifluik en de plaats voor het reddingsvlot.

Saxdor 200 Sport

De derde prijs in de innovatie categorie ging naar de Saxdor 200 Sport. De ontwerper heeft bij veel andere merken zijn sporen verdiend en ontwikkelde nu een interessant nieuw concept met uitstekende vaareigenschappen en een bijzonder scherpe prijs. Daarnaast zijn de slaapmogelijkheid in het voorschip van dit zes meter bootje en de slimme, te verlagen voorruit van de stuurconsole, innovatief te noemen.

Het publiek heeft de Cooper 680 uitgeroepen tot favoriete boot. De populaire prijs wordt uitgereikt op de werf in Nieuwersluis door Arjen Rahusen, beursdirecteur van de HISWA te water, en Valérie Sambrink Sanderink, Manager Print en Online Media bij YachtFocus – het softwarehuis dat de beurswebsite bouwde.

De Boot van het Jaar prijzen in de overige categorieën worden later deze week uitgereikt. 

Virtuele Boat Show tot 1 oktober 2020 online

Logo

Door de coronasituatie besloot de organisatie van de HISWA te water dit voorjaar om de drukbezochte beurs dit jaar op een andere wijze te houden. Samen met YachtFocus ontwikkelde ze een virtuele botenbeurs waarop 480 boten uitgebreid worden gepresenteerd. Vaak met foto’s en/of video’s. Ook de kadedeelnemers zoals verzekeraars, zeilmakers, watersportwinkels, jachthavens, jachtmakelaars en watersportmedia zijn online vertegenwoordigd. Net als op de fysieke beurs zijn er lezingen en beursaanbiedingen op de digitale show te vinden.

De HISWA te water Virtual Boats Show staat nog tot 1 oktober 2020 online. U kunt deze gratis bezoeken op www.hiswatewater.nl


UPDATE 15/09/2020

Lelystad, 15 september 2020

In de afgelopen week zijn alle prijzen in het kader van de Boot van het Jaar verkiezing uitgereikt. Het gaat in de nieuwe opzet om vier juryprijzen en een publiekprijs. Dit zijn de winnaars:

De Boot van het Jaar Innovatieprijs werd gewonnen door Steeler Yachts uit Steenwijk voor hun nieuwe Steeler Bronson 50. Deze prijs is bedoeld voor nieuwe boten die beschikbaar zijn voor de consument en waarbij innovatie een essentieel onderdeel uit maakt van het concept. Het innovatieve van de Bronson zit in de open verbinding tussen twee leefruimten met een glazen plafond en de bimini die niet alleen tegen de zon beschermt, maar door de kantelfunctie ook tegen de wind. 

De Boot van het Jaar Oeuvreprijs ging naar Evert Stel. Deze prijs is voor een Nederlandse persoon die zich langere tijd op bijzondere wijze voor de Nederlandse watersport verdienstelijk heeft gemaakt en daar niet eerder voor is gelauwerd. Evert kreeg de prijs door zijn werk als bootbouwer en jachtontwerper, maar ook als initiatiefnemer en drijvende kracht achter de Stichting Vaarwens, die vaartochten voor mensen in hun allerlaatste levensfase organiseert.

 Natural Yachts uit Heeg werd winnaar van de Boot van het Jaar Start-up prijs. Deze prijs is voor een Nederlands watersportbedrijf, niet ouder dan 5 jaar, dat met een nieuwe formule of in nieuwe doelgroepen met innovatieve producten aantoonbaar succesvol is.

Natural Yachts is een jong familiebedrijf dat zich richt op duurzaam varen. In het ‘experience center’ kunnen consumenten kennis maken met de verschillende vormen van elektrisch varen en dankzij de verhuur kunnen ze de jachten gedurende een langere tijd ervaren. 

SloepNed Watersport uit Balk werd de winnaar van de Boot van het Jaar Lokale Held Prijs. Dit is een prijs voor een bedrijf, dat is gespecialiseerd in één segment, georiënteerd op de Nederlandse markt, lokaal bekend, maar dat nationale belangstelling verdient. Bijzonder is de verrassende marktcommunicatie van SloepNed. Op YouTube hebben zij een laagdrempelig informatiekanaal, dat educatief en authentiek op een duidelijke manier vooral nieuwe watersporters informeert over zaken rond het varen en hun boot.

Bij de keuze van de Boot van het Jaar Publiekslieveling had de jury van 12 watersportdeskundigen geen stem. De publiekslieveling moest na 1 oktober 2019 zijn gelanceerd, beschikbaar op de Nederlandse markt en goedkoper dan de concurrentie. Volgens duizenden online stemmers voldeed de Cooper 680, een moderne, fraai gelijnde tender, het best aan deze omschrijving.

De Boot van het Jaar verkiezing is een initiatief van de Hiswa te water organisatie. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe opzet, waarbij de jury alleen online bijeenkwam. Volgend jaar worden de prijzen naar verwachting uitgereikt tijdens de Hiswa te water, gepland van 1 tot en met 5 september 2021 in de Bataviahaven Lelystad. 

https://bootmagazine.be/nieuws/toch-boot-van-het-jaar-verkiezing-bij-verdaagde-hiswa-te-water/