BOOT DÜSSELDORF

18 tot 26 januari 2018 – Messe Düsseldorf
foto: Copyright: Messe Düsseldorf/c.tillmann

Dromen van kabbelend water, enorme bigwaves en adembenemende onderwaterwerelden

Zout op je huid en het diepe blauw onder je – boot 2020 maakt watersportdromen waar

Op 18 januari met het officiële glas – in de scheepsvaart wordt met behulp van een glas en een zandloper de wachttijd gemeten – startte de eerste boot Düsseldorf van het nieuwe decennium.

Een watersportwereld gaat open die zijn gelijke niet kent. Zeilen, motorbootvaren, surfen, duiken, vissen, gewoon ontspannen en wegdromen aan het water of vakantiedromen vervullen – dit alles is mogelijk op de beurs die haar bezoekers 360 ° watersport laat beleven. En dat in de natte, koude Europese januarimaand!
boot biedt iedereen die van water houdt, het pure maritieme gevoel.

Boot Düsseldorf 2020 in cijfers
1.900 exposanten uit 71 landen representeren de complete wereld van de watersport. Palau, Papoea-Nieuw Guinea of Micronesië – boot toont een uitzonderlijke bandbreedte aan watersportbestemmingen in de hele wereld. Met 230.000 vierkante meter tentoonstellingsoppervlakte in 17 beurshallen, is het ’s werelds grootste watersportbeurs. De bezoekers komen uit 100 landen naar Düsseldorf.

Een rondwandeling door de complete watersport
De nieuwe lichte, heldere hal 1 is een populaire nieuwe locatie voor motorjachten tussen de 30 en 60 ft (10 tot 20 meter). Favoriete, comfortabele gezinsmodellen zoals de Nederlandse staaljachten van bijvoorbeeld de Linssen-werf, hebben hier hun intrek genomen. Maar ook voor grote serieproducenten zoals Jeanneau, Bénéteau, Bavaria, Sealine en Greenline is hal 1 de nieuwe thuishaven.

Hal 3: start boating staat centraal
De droom van een eigen boot, ook al is deze nog zo klein, is wat bij veel mensen leeft. Maar zelfs de kleinste boot met buitenboordmotor kan weerbarstig zijn en het scheepsverkeer angst aanjagen, of er kan bijvoorbeeld onduidelijkheid zijn over de passende stalling voor de nieuwe boot. Dit zijn allemaal thema’s die motorboot-nieuwkomers bezighouden. Het antwoord op alle vragen krijgt men in hal 3. Op de stand van start boating, een initiatief van boot Düsseldorf, is er vakkundige hulp en tips van experts, op maat gesneden voor iedere beginner in de botensport. Het tijdschrift ‘boote’ van de Delius-Klasing-uitgeverij ondersteunt start boating met expertise vanuit de media.

Boottochten voor het hele gezin ook met elektrische boten
Boottochten met het gezin per e-boot zijn in Scandinavië heel normaal en worden ook in de andere Europese landen steeds populairder. In hal 4 zijn bijvoorbeeld de X-Shore Boats van de Zweedse ondernemer en tevens multi talent Konrad Bergström te vinden. Ook de praktische Finse boten die geschikt zijn voor vistochten en voor een ontspannen dag op het water, bieden aantrekkelijke vrijetijdsmobiliteit voor het hele gezin. De nieuwe aandrijvingsvormen voor boten zijn in vrijwel alle hallen van boot Düsseldorf 2020 te vinden. 

NIEUW: superboats in hal 5
Hal 5 is gewijd aan het groeiende segment van luxueuze tenders, chase boats en shadow boats. Het begrip ‘Superboats’ staat voor alles wat luxueus, snel, innovatief en elegant is. Exclusieve merken zoals Sacs Wally, Frauscher, DeAntonio, Boesch, Fjord, Windy en Anvera zullen hun noviteiten in dit segment presenteren. Een chase of shadow boat kan veel groter en luxueuzer dan een normale tender zijn en begeleidt een superjacht op zijn reis, of dient als boot voor exclusieve tochten. De luxueuze uitrusting van zulke boten, kan geheel naar de wens van de eigenaar worden vormgegeven. Zo hoeft tijdens een vistocht met vrienden of een eenzame droomcruise de individueel vormgegeven ambiance niet te ontbreken.

Welke is de grootste en mooiste in hal 6?
Ze hebben een verre weg af moeten leggen – de grote en mooie jachten in hal 6. Niet eerder waren er zoveel superyachts tussen de 80 en 96 voet op boot bijeen. Vanuit het Caribisch gebied of Turkije reisden ze bijvoorbeeld op transportschepen zoals de Nederlandse Molengraat van de jachttransportonderneming Seven Stars van Rotterdam naar Düsseldorf. Vervolgens zijn ze op diepladers naar hal 6 getransporteerd, en daar liggen ze nu in volle pracht te schitteren. Hal 6 is onveranderd het hart van het luxesegment van boot. Alles wat er toe doet in de superyacht-branche, is hier aan boord en toont de ranke schoonheden. De passende, exquise ligplaats voor de representatieve jachten, is in exclusieve jachthavens in onder meer Venetië te vinden. Op de galerij in hal 6 is ook dit aanbod direct te vinden. Hal 7a completeert het luxe-segment van boot met de Super Yacht Show.

Maritieme kunst voor liefhebbers in hal 7
Na het uitstapje in de wereld van de luxe, kunnen de bezoekers in hal 7 te midden van maritieme kunst genieten en ontspannen. Zeegezichten in groot formaat, foto’s met maritieme thema’s en creatieve sculpturen nodigen de bezoekers uit om even te blijven hangen en goed rond te kijken. Hier is onder meer Heinke Boehnert te vinden, die het Malizia-team van Boris Hermann op creatieve wijze heeft weten te strikken. De Hamburger zal op 19 januari om 16.00 uur voor een signeersessie op de stand van de kunstenares te vinden zijn.

Hal 8a: boardsport at it’s best in de surfsporthal
Wie tot nu toe meende, dat de boardsport het hoogtepunt al heeft bereikt, die heeft nog geen voet in hal 8a van boot 2020 gezet. Alle gerenommeerde merken uit de boardscene, zijn hier aanwezig. Nergens anders ter wereld zijn zoveel boards en uitrusting op één plek verzameld, als bij de naderende boardsport-bijeenkomst op de 2020-editie van boot Düsseldorf.

De fascinatie reikt in de surfhal van windsurfen via kitesurfen en SUP-plezier tot aan wervelende actie op de indoorgolf: THE WAVE made by citywave® vierde in 2017 haar bejubelde première in Düsseldorf en is sindsdien vooral extreem populair, onafgebroken in beweging en sterk bezocht. boot biedt bovendien een skimboard-baan en een 65-meter lange flatwaterpool met een wakeboardinstallatie. Hier tonen relaxte stand-up-peddelaars yoga-oefeningen op het board en leven kite- en windsurfers zich met behulp van simulators uit. Trainers, uitrusting en omkleedcabines zijn bij de point of action te vinden. De boardsport wordt ‘à la carte’ voor alle niveaus geserveerd. Daarbij is er informatie over nieuwe trends en ontwikkelingen, onder meer in het segment foiling en over de Olympische toekomst van board-professionals. Een ‘meet & greet’ met de sterren en aanstormende talenten van de internationale boardscene is bij een bezoek aan hal 8a natuurlijk altijd inclusief.

Hallen 9, 10 en 11: enorm aanbod aan ribs, dinghies, toebehoren, binnenboordmotoren en uitrusting
Met de noviteiten in het segment van de snelle ribs (inflatable rigid boats) en de kleinere dinghies (bijboten), zijn de exposanten in hal 9 aan zet. Toebehoren en uitrusting vormen het hart van de hallen 9, 10, en een deel van hal 11 en vormen een extreem populair tentoonstellingssegment van boot Düsseldorf. Hier zijn alle fans, experts en vakmensen onder één dak te vinden. Zij hebben oog voor de kleinste details. Het Refit Center, eveneens in hal 11. is populair onder de klussende boteneigenaren. Hier kunnen bezoekers tips van professionals krijgen, productinformatie vinden en dagelijkse workshops rondom het thema botenreparatie en -restauratie bijwonen.

Boot 2020 nodigt bezoekers voor de grootste duiksportbeurs in de hallen 11, 12 en 13 uit
Als op 18 januari de deuren van boot Düsseldorf 2020 openen, start in de hallen 11 en 12 en een aangrenzend deel van hal 13 tevens de grootste duiksportbeurs ter wereld. Speciaal hiervoor is een korte routing van hal 12 naar hal 13 als een onderwatertunnel vormgegeven. Zachte muziektonen en illuminaties herinneren de duiker aan fascinerende duikgangen. Meer dan 400 exposanten presenteren een unieke concentratie van de branche. Hier is simpelweg alles te vinden wat het duikershart begeert. De global players van de duikbranche, zoals Aqua Lung, Mares en Cressi zullen zich met hun complete productaanbod presenteren. Voor alle duikfans is het Dive Center in hal 12 een favoriete ontmoetingsplek. Beginners en ervaren duikers vinden hier iedere beursdag van boot 2020 bijzondere films en exotische duikbestemmingen, interviews met internationaal bekende sterren en waardevolle tips voor starters tijdens het proefduiken. De Duitse apnoe-duiker, tevens 34-voudige recordhoudster Anna von Boettlicher, de meermaals onderscheiden filmmaker Florian Fische, met zijn creatieve netwerk ‘Behind the Mask’, de avonturier, filmmaker en freediver Fred Buyle, die de 100-metergrens bij het duiken op slechts één ademteug heeft bereikt, de freediver en filmmaker Guillaume Néry en de Portugese BBC Wildlife-videograaf Nuno Sá, die tot de beste onderwatervideografen ter wereld wordt gerekend.

Ieder jaar vieren hier vele duizenden duikers een uniek festival, dat wereldwijd ongeëvenaard is. Hier tonen internationale topbestemmingen van de duikscene hun veelzijdige aanbod, waardoor de bezoekers zin krijgen in méér. Technisch wordt het aanbod op boot Düsseldorf verrijkt met de Water Pixel World, die in hal 11 naast het duiksegment ligt. Naast de nieuwste ontwikkelingen en innovaties rondom het filmen en fotograferen in en onder water, spelen hier vanaf boot 2020 workshops met insiders van de scene een groter rol. De professionals geven tips en tonen de trics uit de spectaculaire onderwaterfotografie en de bediening van videocamera’s en drones.

‘love your ocean’-campagne bekent kleur in de duikhallen
Alle watersporters en dan vooral de duikers, houden van hun element. Voor hen is het beschermen van de zee dan ook een zeer belangrijk thema. Dit wordt op de stand van de ‘love your ocean’-campagne in hal 11 weerspiegeld. Het vormt het hart van de duikhallen. Samen met de Deutsche Meeresstiftung en de boot-ambassadrice van de zee Emily Penn, heeft deze actie inmiddels wereldwijd een enorme uitstraling. ‘love your ocean’ is een publieksmagneet op boot Düsseldorf en zal dit jaar bijna 50 verschillende actie-, onderzoeks- en belevingsstations rondom de bescherming van de zee presenteren.

Hallen 13 en 14: ‘Travel World’ toont de mooiste vakanties op en aan het water
Thematisch passend sluiten de watertoerismehallen 13 en 14 met de ‘Travel World’ aan op de duikhallen. Charteraanbieders, jachthavens, houseboat-aanbieders, maar ook hotels, cruiseaanbieders en watersportregio’s zorgen ervoor dat bij de bezoekers het verlangen naar de volgende vakantie op, aan of onder water wordt aangewakkerd. Het ‘Travel World’-podium biedt een bont programma met tips over vakantiebestemmingen, charter- en houseboat-vakanties of bijzondere tochten per kano of kajak. De hallen zijn het vakantie- en toerismecentrum van boot. Het veelzijdige aanbod aan bestemmingen wordt verrijkt met hotels, die verschillende vormen van watersport aanbieden. Hier worden zonder twijfel ook bezoekers die tot nu toe geen actieve watersporter zijn, door het plezier van een vakantie aan het water geïnspireerd en aangestoken. Het thema ‘reizen’ heeft zich tot een bijzonder highlight van boot ontwikkeld en vormt inmiddels een groot tentoonstellingssegment in de hallen 11 en 14. Insiders vertellen over hun ervaringen en geven tips over regio’s, plaatsen en hotels. En wie de smaak te pakken heeft, kan ter plaatse bij onder andere de populaire Oost- en Noordzeeregio’s een reservering maken of een avontuur in exotischer regio’s kiezen.

Ook kan er direct bij aanbieders van de populaire houseboat-vakanties een boeking worden gedaan. Bij ‘Day of the Canals’ in het Inland Waterways Paviljon in hal 13 geven experts op 20 januari interessante tips voor houseboat-vakantie en presenteren aantrekkelijke waterwegen van Europa.

Zeilsport in de hallen 15 tot en met 17: zeilen is de ziel van de watersport
Zeilen is de ziel van de watersport. De eerste bekende afbeelding van een schip met zeilen, is een Egyptische tekening uit Luxor, daterend uit 5000 v. Chr. Zonder zeilen zou Christopher Columbus de ‘nieuwe wereld’ niet hebben ontdekt. Het is duidelijk: met behulp van zeilen is het reizen over rivieren en zeeën begonnen. Door de passie voor het zeilen, heeft zich een populaire watersport zich ontwikkeld, die voor ieder wat te bieden heeft.

Vanaf 2020 zijn drie hallen in Düsseldorf aan de zeilsport gewijd. De grote namen uit de scene geven uiteraard acte de présence: Hanse, Bavaria, Hallberg Rassy, maar ook grote zeiljachten als Oyster, CNB en Nautors Swan. Samen met de producenten van innovatieve, nieuwe boten, wordt een veelzijdig, internationaal beeld van een zich doorlopend ontwikkelende zeilbranche gevormd. Aangevuld met optredens van gerenommeerde, wereldwijd bekende zeilgrootheden, waaronder Sir Robin Knox-Johnston, jonge avonturiers als Laura Dekker met haar nieuwe zeilproject voor jongeren, en experts zoals de wereldzeiler Sönke Roever in het ‘Sailing Center’, zijn de zeilhallen de afspiegeling van een vitale, emotionele scene. Samen met haar mediapartner, de Duitse SVG-uitgeverij, roept boot de actie ‘start sailing’ (hal 15) in het leven. Hier profiteren beginnende zeilers en geïnteresseerden van de knowhow van experts. In een ongedwongen ambiance kunnen jonge mensen en mensen die jong van hart zijn gebleven, dichter bij de realisatie van hun zeildroom komen.

Voor het eerst reist de originele bokaal – uit het jaar 1851 – van de America Cup presented by Prada naar Düsseldorf. De trofee van de oudste nog steeds actieve zeilregatta is daarmee 18.538 kilometer vanaf Nieuw-Zeeland naar de metropool aan de Rijn onderweg en maakt reclame voor de indrukwekkende wedstrijd.

Voor het eerst ‘public voting’ bij de ‘ocean tribute’ Award
De onderscheiding ‘ocean tribute’ Award, uitgereikt door de Vorst Albert II Stichting, de Deutsche Meeresstiftung en boot Düsseldorf, wordt op 20 januari 2020 uitgereikt. Samen met de stichting uit Monaco, boot Düsseldorf en de sponsoren Seabob en Jaguar Land Rover, is het prijzengeld naar 20.000 euro verhoogd. Zowel instituten, organisatie, onderzoeksinstellingen als projecten die zich bezighouden met de bescherming van de zeeën en binnenwateren, konden zich voor de wedstrijd opgeven. Een jury van experts heeft uit alle inzendingen vijf genomineerden gekozen, waarvan de projecten op de website van de award www.oceantributeaward.boot.de zijn gepresenteerd. Voor het eerst is ook het publiek opgeroepen, om aan de keuze van de winnaars deel te nemen. Dit resultaat zal ook bij de eindbeoordeling meewegen. De lofrede voor de winnaar wordt door de Malizia-teams-schipper Boris Hermann gehouden.

Online tickets vanaf 10 euro
Voor Düsseldorfers en hun buren is er een bijzonder aanbod. Van maandag tot en met donderdag kunnen zij boot 2020 vanaf 14.00 uur ’s middags tegen het gunstiger tarief van slechts 10 euro bezoeken. Leden van de boot.club kunnen de beurs voor 17 euro zelfs twee dagen bezoeken. De reguliere online prijs bedraagt 19 euro. Wie samen met watersportvrienden naar boot wil gaan, kan eveneens van het tarief van 17 euro per ticket gebruikmaken. Dit geldt voor groepen vanaf vijf personen.

Gratis reizen met het openbaar vervoer naar- en van de beurs
Met het openbaar vervoer kan men in de regio Rhein-Ruhr (VRR) heel ontspannen naar boot reizen. En op vertoon van een online ticket is dit zelfs gratis. Dit geldt voor de reis naar en van het beursterrein in Düsseldorf op de dag van het beursbezoek in het tariefgebied van de Verkehrsverbund Rhein-Ruhr (VRR, 2e klas, treinen zonder toeslag, prijscategorie D).

Over boot Düsseldorf:
boot Düsseldorf is ’s werelds grootste boten- en watersportbeurs en is jaarlijks in januari het indoor-trefpunt van de gehele branche. Rond de 1.900 exposanten uit 71 landen tonen van 18 tot en met 26 januari 2020 hun interessante noviteiten, bijzondere doorontwikkelingen en maritieme uitrustingen. Meer dan 2.100 journalisten uit bijna 50 landen van overal ter wereld zijn ter plaatse en schrijven over boot. Daarmee is de gehele markt in Düsseldorf te gast en nodigt bezoekers gedurende de negen beursdagen uit voor een spannende reis door de hele wereld van de watersport, gepresenteerd in 17 beurshallen op 230.000 vierkante meter. Met het aanbodspectrum van boten en jachten, motoren en motortechniek, uitrusting en toebehoren, dienstverlening, kano’s, kajaks, kitesurfen, roeien, duiken, surfen, wakeboarden, windsurfen, SUP, hengelsport, maritieme kunst, jachthavens, watersportterreinen zoals beach resorts en charters is er voor ieder wat wils.