BLOCKCHAINAPPLICATIE

13 NOV 2019 – Slotevent Blockchein in Supply Chains.
foto’s Georges Janssens

VIL lanceert blockchainapplicatie voor track-&-trace en e-documenten

In het project ‘Blockchain in Supply Chains’ heeft VIL de mogelijkheden en uitdagingen van de blockchaintechnologie in de logistieke ketens in kaart gebracht. VIL ontwikkelde en testte hierbij ook een eigen blockchainapplicatie voor track-&-trace en e-documenten. Dertien bedrijven werkten mee aan dit project.

Blockchaintechnologie is nieuw en daarom voor de meesten nog onbekend, wat interesse wekt maar ook enigszins afschrikt. De technologie evolueert echter snel. De professionalisering van de blockchainwereld, met betrokkenheid van grote ICT-bedrijven, zorgt voor steeds meer vertrouwen.

Professor Trijntje Cornelissens – Universiteit Antwerpen – poseert fier tussen hen die zich nu in de blockchainwereld profileren – vlnr Sven De Waerhert (Ledgit), Troy Muyshondt (Dockflow en voorheen student bij de professor), Pieter Den Dooven (Ledgit) en Michiel Valee (Dockflow). Zij ontwikkelden de applicatie.

Transparantere geoptimaliseerde supply chains

Blockchaintechnologie zal in de toekomst bijdragen tot transparantere en verder geoptimaliseerde supply chains. De mogelijkheden die de gedeelde database van onveranderlijke datablokken daarbij biedt op het vlak van beveiliging, kostenbesparing en automatisatie zijn onbetwistbaar.

Blockchain kan de echtheid van data garanderen, maar het aloude principe van “garbage in, garbage out” blijft van kracht. Transparantie van de keten en kwaliteitscontroles bij alle stakeholders zijn noodzakelijk om de kwaliteit van de in de blockchain opgenomen data te garanderen. IoT-sensoren kunnen de link helpen leggen met de fysieke goederen en transportmiddelen.

Juridisch drijfzand

Ondanks de vele voordelen van de technologie heerst er omtrent blockchain nog veel juridische onduidelijkheid. Het ontbreken van specifieke wetgeving en voorlopig ook van rechtspraak en rechtsleer zorgt voor juridisch drijfzand onder de beloftevolle technologie. De ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel.

VIL app

De doelstelling van dit VIL-project is bedrijven uit de sector de mogelijkheid geven om door de waas van de blockchainhype te kijken en om bij hun digitaliseringsprojecten met kennis van zaken een juiste technologiekeuzes te maken.

In het project werden drie mogelijke toepassingen voor blockchain in supply chains bestudeerd: certificaten, track-&-trace en e-documenten. Voor de use cases track-&-trace en e-documenten werd een applicatie ontwikkeld die de mogelijkheden van blockchain in de praktijk brengt. Het track-&-tracedeel van de applicatie beoogt de traceerbaarheid van transport units in multimodaal vervoer. De applicatie voor e-documenten voorziet in een digitale vrachtbrief voor gecombineerd weg-spoorvervoer.

OPEN SOURCE SOFTWARE

Het rapport en gratis softwarecode voor LEDEN en NIET-LEDEN

“De applicatie is voor de hele sector ter beschikking als open source software code die te vinden is op de VIL-website. Het kan als basis dienen voor de verdere ontwikkeling bij de deelnemende bedrijven en in de ruimere logistieke sector. Hopelijk krijgt daarmee de digitalisering van de supply chains een extra stimulans en versnelling”, aldus Eric Verlinden, Manager Transitie Domeinen.

Eric Verlinden – Manager Transitie Domeinen bij VIL

Thomas Havermans, Business Analist Team Manager bij H.Essers, één van de deelnemende bedrijven van dit project: “Dit project is een goed initiatief dat VIL op het juiste moment lanceerde. Voor H.Essers was het heel leerrijk om dieper ingaan op de mogelijke logistieke toepassingen die blockchaintechnologie biedt. De meerwaarde van blockchain als database t.o.v. de kostprijs van andere databases blijft echter moeilijk te verantwoorden in een kostgedreven sector. Wij zijn benieuwd hoe deze technologie zich verder zal ontwikkelen.”

Thomas Havermans, H.Essers
Jonas Van Hove, Vinçotte, gaf uitleg over het gebruik van Blockchain voor certificaten.
Anna Hristoskova, Senior Expert Software Engineering bij Sirris, gaf een visie van de technologiesector op blochchaintechnologie.

Projectdeelnemers: Aertssen Group, Atlas Copco Airpower, BCTN Meerhout, bpost, Colruyt Group, DP World Antwerp Holding, H. Essers, Gosselin Forwarding Services, Lineas, Molenbergnatie, Oracle, Randstad Group Belgium en Vinçotte.

Dit project wordt gesteund door VLAIO, het Agentschap Innoveren en Ondernemen van de Vlaamse overheid.

________________________________________________________

VIL
VIL is het innovatieplatform voor de logistieke sector en sinds 1 januari 2017 erkend als Speerpuntcluster Logistiek. VIL helpt Vlaamse bedrijven om innovatieve logistieke projecten te realiseren en zo hun competitiviteit te verhogen en ontvangt hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid. Als ledenorganisatie brengt VIL bedrijven en organisaties uit diverse sectoren bij elkaar, zowel verladers als logistieke dienstverleners maar ook kennisinstellingen, overheidsinstanties en bedrijven vanuit de IT-, engineering-, interim-, bouw en real estate wereld.

Meer informatie over VIL: www.vil.be